De vijf panden waarin Scuba Lodge is gevestigd zijn gebouwd in de jaren 1800 en hebben door de jaren heen veel verschillende functies gehad. De panden begonnen als statige herenhuizen maar hebben ook gediend als winkels, bedrijfspanden en zelfs als bordeel.
Aan het begin van de 18e eeuw was de ommuurde stad Willemstad behoorlijk vol gebouwd en moest men uitwijken naar de omringende omgeving. Kapitein Pieter de Meij (vandaar de naam Pietermaai) had tegen het einde van de 17e eeuw een halve kilometer oostwaarts al enkele huizen laten bouwen. Het was een logische stap om hier verder uit te breiden. Toen rond 1850 de stadsmuren werden neergehaald, bloeide Pietermaai uit tot een populaire voorstad met een rijk aanbod aan horeca- en uitgaansgelegenheden.
Rond het midden van de 20e eeuw begon de leegstand in Pietermaai. Met de komst van de auto werden gebieden met goedkopere grondprijzen toegankelijker. De Shell, een van de grootste werkgevers op het eiland, begon op andere delen van het eiland huizen te bouwen voor hun werknemers. Langzaam maar zeker veranderde het eens zo statige Pietermaai in een vervallen wijk die de meeste mensen liever ontweken. De leegstaande gebouwen vormden onderdak voor daklozen en de wijk werd overheerst door criminelen, prostituees en drugsgebruikers.
Met inspirerende ondernemersdrift en een tikkeltje lef zijn veel panden in Pietermaai de afgelopen decennia in oude glorie hersteld. Hotel Buona Sera Inn, wat gerund werd door de familie Dap, werd overgenomen en omgedoopt tot Scuba Lodge. Wat begon als een familiehotel bestaande uit één enkel gebouw, omvat nu een prijswinnend boetiek hotel bestaande uit vijf panden waarin 28 hotelkamers en 11 appartementen zijn gevestigd.
Scuba Lodge's panden zijn één voor één zorgvuldig gerestaureerd met behoud van authentieke details. Als muren konden praten dan zouden onze kamers niet uitgesproken raken…
Scuba Lodge’s historische panden staan samen met Willemstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst!